Fundacja Tejas zaczęła dziać się sama. Kiedy wróciłam z Indii po kolejnym długim pobycie na początku 2016 roku, zaczęłam się zastanawiać co mam zrobić z wiedzą, którą zebrałam i ze wszystkimi odkryciami, które tak głęboko mnie poruszyły. Jednym z nich jest to, że żyjemy w świecie, który ma mnóstwo zasobów, dzięki którym możemy żyć lepiej, zdrowiej i utrzymać pogodę ducha niezależnie od otaczającej nas rzeczywistości, ale każdy z nich z jakiegoś powodu funkcjonuje w swojej własnej orbicie. Wygląda na to, że te orbity się nie spotykają, mimo, że istnieją w jednym uniwersum. Wręcz przeciwnie, o wiele za często spotykamy się z opinią, że moja droga jest tą jedyną słuszna. Na przykład, że tylko konwencjonalna medycyna zachodnia jest racjonalna, bo ma udowodnione wyniki w laboratoriach. Podobnie z drugiej strony, że tylko joga ma odpowiedzi na wszystko, a wszystkie inne metody pracy z ciałem to tylko ćwiczenia fizyczne. Wierzę, że jogging też jest swojego rodzaju medytacją, sposobem na wyciszenie, rozładowanie czy rozwój osobisty. Byle by był w zgodzie z samym biegaczem. Żadna z metod, która prowadzi do profilaktyki zdrowia fizycznego i psychicznego, czy też po prostu leczy ciało i psyche, nie działa na wszystkich tak samo, u różnych osób może przynosić nieco różne, większe lub mniejsze rezultaty. Jedni odnajdują drogę do kontaktu z ciałem, uczą się je rozumieć, a także rozumieć swoje emocje i doświadczenia wewnętrzne przez jogę, inni przez masaż. Często kiedy zaczynamy nawiązywać kontakt ze swoim wnętrzem i uczyć się rozumieć siebie, otwieramy się na różne metody i każda daje nam coś nowego.

TEJAS oczywiście nie jest w stanie objąć wszystkich dróg prowadzących do bardziej zrównoważonego, spokojniejszego życia, ale jest inicjatywą, która ma na celu pokazać możliwe, sprawdzone drogi prowadzące do tego celu. Doświadczenie jogi, które stało się moim udziałem, pokazało mi, że zmiana jest możliwa i wbrew pozorom prosta. Czeka tylko na Twój ruch. Jeśli masz w sobie gotowość wprowadzić zmianę w swoim życiu i otworzyć się na odkrywanie, co to przyniesie, przejrzyj propozycje Fundacji. Jestem pewna, że znajdziesz cos dla siebie. Swój mały pierwszy, a może kolejny krok.

Alina Kaczmarek

Prezeska Fundacji TEJAS

statut Fundacji Tejas

KONTAKT

Odnajdujesz się w celach Fundacji? Chciałabyś/chciałbyś z nami współpracować? Zapraszamy do kontaktu!

fundacjatejas@gmail.com

joga.tejas@gmail.com