Ajurwedyjski masaż głowy Shiro Mardana

Ajurweda to starożytna medycyna Indii, stosowana tam do dziś równolegle z zachodnią medycyną współczesną. W jej zakres wchodzi między innymi  leczenie dietą i lekami roślinnymi, różne techniki oczyszczania organizmu z toksyn i masaże. Każdy zabieg tradycyjnie zaczyna się od głowy, co ma za zadanie rozluźnienie pacjenta i psychiczne otwarcie go na dalsze działania.

Masaż głowy jest tak silnym doznaniem i działa na tyle kompleksowo, że jest również stosowany jako samodzielny zabieg. Do jego wykonania stosuje się oleje ajurwedyjskie – specjalnie przygotowane mieszanki naturalnych olejów bazowych i wyciągów roślinnych, wśród których króluje amla. Jest to roślina o owocach przypominających agrest i zawierająca bardzo dużo witaminy C. W Indiach tradycyjnie stosuje się ją do pielęgnacji skóry głowy. Natłuszczone olejem, błyszczące, grube włosy świadczą o zdrowiu i uchodzą za piękne. Skóra głowy również produkuje tłuszcz, który w trakcie masażu rozprowadzany jest na całą długość włosa, co buduje naturalną barierę ochronna. Dlatego po zabiegu dobrze jest poczekać z umyciem włosów przynajmniej pół godziny i używać naturalnego szamponu.

Masaż poprawia cyrkulację krwi, przez co pomaga usunąć toksyny ze skóry i mięśni głowy i zwiększa dopływ tlenu i substancji odżywczych. Regularnie wykonywany wzmacnia cebulki włosów.

Wiele osób w trakcie czesania i układania włosów odczuwa dreszcze na całym ciele. Podobnie orzeźwiające uczucie powstaje, kiedy wiatr rozwiewa włosy. Świadczy to o dużej wrażliwości skóry głowy i istnieniu połączeń nerwowych z całym ciałem. Kości czaszki, mimo że połączone szwami nie są całkowicie nieruchome, więc wszelkie działania na głowie przenoszą się  również na mózg, sterujący na poziomie fizycznym wszystkimi funkcjami organizmu. Poprawia się krążenie krwi i płynu mózgowo-rdzeniowego. Dzięki temu masaż głowy działa holistycznie, rozluźniając mięśnie całego ciała.

W głowie i na twarzy gromadzi się wiele emocji i masaż pozwala je uwolnić, co przynosi natychmiastowe odprężenie dla psychiki. Oryginalny hinduski masaż jest wykonywany silnie i energicznie, więc niemalże fizycznie wymiata natrętne myśli przynosząc poczucie spokoju i bezpieczeństwa. Dlatego jest stosowany jako terapia na bezsenność. W zależności od wykonania może działać uspakajająco lub pobudzająco i wtedy zwiększa możliwość koncentracji, zapamiętywania i bycia obecnym.  Jest to więc idealny zabieg dla osób pracujących umysłowo, które mają trudność z wyhamowaniem po pracy, dla osób nadmiernie zamartwiających się sprawami rodzinnymi oraz cierpiących na bóle głowy. W przeciwieństwie do tabletek masaż nie ma skutków ubocznych i usuwa fizyczną przyczynę bólu.

Natalia Latecka

KONTAKT

Odnajdujesz się w celach Fundacji? Chciałabyś/chciałbyś z nami współpracować? Zapraszamy do kontaktu!

fundacjatejas@gmail.com

joga.tejas@gmail.com